Etyek-Budai borvidék

Az Etyek-Budai borvidék egyike Magyarország 22 hivatalos borvidékeinek. A kiváltságos talaj és klíma adottságokkal rendelkező Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság alján található, alig 30 km autóútra a főváros forgatagától. A környékre a hűvösebb széljárás és viszonylag kevés csapadék jellemző, de emellett bőséges a napsütés. Ezek a jellegzetességek, melyekhez hozzáadódik a talaj mészkőtartalma, nagyszerű alapot jelentenek a karakteres savszerkezetű etyeki boroknak.

A szőlőművelés kisebb-nagyon megszakításokkal ugyan, de régi hagyományokra nyúlik vissza az Etyek-Budai borvidék központjában. Bár hivatalosan Etyek és környéke Magyarország legfiatalabb borvidéke, a környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel. A szőlőtermesztés, bor- és pezsgőkészítés egyik legfőbb mozgatórugóját az 1700-as években betelepített svábok által megindított mezőgazdasági fejlesztések jelentették. Nem véletlen tehát, hogy Etyeket az 1860-as évek közepén joggal Budapest szőlőskertjeként tartották számon és a Törley család híres pezsgőjének alapanyagát is ebben a térségében termelték.

Ebben az időszakban több száz, kőből rakott pince épült melyekből legalább 120 pince jelenleg is használatban van.

Manapság a legtöbb bort kis, családi pincészetek termelik nemzetközi sikereket halmozva. A történelmi jelentőségű Körpince együttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti pincesor, az Öreghegy és az Újhegy öreg présházai, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a település gyöngyszemei.

Jellemző szőlőfajták

A borvidéken termesztett szőlőfajták:

  • Chardonnay
  • Olaszrizling
  • Rajnai rizling
  • Pinot blanc
  • Sauvignon blanc
  • Szürkebarát
  • Zenit
  • Zöld veltelíni
  • Királyleányka
  • Cserszegi fűszeres
Borstílus: üde, friss, savas.